cover
history

1932

A történet 1932-ben kezdődött, amikor a két mérnök végzettségű testvér Alfons és Karl Knauf szerezte meg a gipsz bányászati jogokat Németországban. A kitermelést és a terveket gyorsan siker koronázta: 1933-ban a Knauf megnyitotta első gipszgyárát Németországban, Perlben. Ez az üzem máig a Knauf-csoport világszínvonalú termelési technológiájának magját jelenti.

1949

A vállalat történelmének mérföldköve, amikor a cég Perl-ből Iphofen-be, Észak-Bajorországba költözött. Nemcsak egy modern gipszvakolat gyárat hoztak itt létre, hanem a Knauf csoport új székhelyét is kialakították.
history
history

1958

Iphofen-ben a családi vállalkozás gyorsan az építőanyag-ipar forradalmasító partnerévé nőtte ki magát. 1958-ban meghonosította a gipszkartongyártást Európában, később ebből fejlődtek ki a Knauf szárazépítési rendszerei, majd ezeket követően egy folyamatosan bővülő termékskála.

1964

A Knauf szabadalmaztatta a gépi vakolást, beleértve a vakológépet. Hat évvel később már nem csak gipsz, hanem perlit alapanyagból is készít termékeket, amit a következő években további termékportfólió bővítés követett: burkolat ragasztó és fugázó anyagok, szigetelőanyagok, valamint cement kötésű építőlemezek.
history
history

1970

Megalapították a Knauf első külföldi képviseletét Ausztriában. 1972-ben Weissenbach bei Liezen településen a Knauf elkezdi a gipszkarton építőlemezek ausztriai gyártását.

1980

Az 1980-as évek elején újabb jelentős változás történt: Nikolaus és Baldwin Knauf, az alapítók fiai vették át a cégcsoport irányítását.
history
history

1990

A Knauf Ausztria a kelet-európai piac felé nyit, első állomása Magyarország. 1992-ben megkezdte a kereskedelmi hálózat kiépítését budapesti központtal, Schléger József vezetésével, aki az alapítók fenntartható és környezetbarát cégfilozófiáját követve aktívan irányította a Knauf magyarországi képviseletét egészen 2021-es nyugdíjba vonulásáig.

2021

A cég vezetését ettől az időponttól kezdve Finta Péter cégvezető, kereskedelmi és marketing igazgató látja el.
history
history

Napjainkban

A cégcsoport ma is családi tulajdonban van. Több, mint 90 országban képviselteti magát, több, mint 80 vállalatot és több, mint 300 gyárat üzemeltet mind az öt kontinensen. A Knauf épületrendszerei világszerte leegyszerűsítik a tervezést és a kivitelezést, teljes körű megoldásokat és minőségbiztosítást kínálnak. A Knauf név sok országban a gipsz szinonimája. A Knauf csoportot az ügyvezető partnerek, Alexander Knauf, Jörg Kampmeyer és Dr. Uwe Knotzer vezetik. 2021-ben a csoporthoz tartozó társaságok mintegy 40 000 embert foglalkoztattak világszerte és 12,6 milliárd eurós árbevételt értek el.